Uitpuilende mortel

Uitpuilende mortel

Reflecties van de architect over zijn ontwerp en materiaalkeuze:

Baksteen in Australië heeft de neiging om een ​​associatie te hebben met goedkope huisvesting in de buitenwijken, maar ik gebruik het anders. Europa en de Levant hebben een lange en rijke geschiedenis van metselwerk en de daarbij behorende vaardigheden. Baksteen wordt beschouwd als een kwaliteitsmateriaal dat de aandacht van toonaangevende architecten verdient. Rond de grote massa van het huis heb ik een bakstenen envelop gewikkeld, in de vorm van een eenvoudig rechthoekig prisma dat naar het westen en het zuiden is gesloten en open staat voor uitzichten en wind naar het noorden en oosten. Ik koos voor een dunne, lange gebroken witte steen en vulde deze aan met een bijpassende witte mortel. Het metselwerk wordt in concertina gevouwen in een schaalspel rond de hoofdingang, die de middagzon opvangt.

Een soortgelijk concertina van metselwerk strekt zich horizontaal uit in de vorm van een reeks grote toegangstrappen, dit keer met hun bakstenen extrusiegaten blootgelegd voor drainage. In het zuiden heb ik grote sleuven horizontaal in de gevel gesneden om metselwerk “lamellen” te creëren, wat zowel schaduw als privacy geeft. 

Het metselwerk was belangrijk, dus het karakter van het gebouw ontwikkelt zich en wordt genuanceerder naarmate het ouder en ouder wordt, en het hoeft niet continu te worden vervangen om er ‘nieuw’ uit te zien. Het gebouw zou met de tijd beter en niet slechter moeten worden.

Een onderscheidend kenmerk van mijn metselwerkontwerp is de uitpuilende mortelbaarden (snots): de benadering om overtollige mortel die uit de voeg geduwd wordt te laten zitten ​​en niet af te strijken. Ik wilde dit om verschillende redenen: de snots zitten enkel in de lintvoegen, wat een sterk horizontaal effect geeft, zoals corduroy. Het heeft het effect van het verenigen van het metselwerk, dat zich anders presenteert als zijn standaard unitaire, strakke blokvormige zelf. Ten tweede vangen de projecties van de snots het sterke zonlicht op en creëren een visueel complex schaduwspel. Het schaduwspel is een belangrijk onderdeel van het ornamentatiesysteem van het gebouw. Ten slotte zijn de snots zeer onregelmatig, in tegenstelling tot de stenen, en samen is het textuureffect opvallend en begint het esthetische allianties te vormen met landschapselementen.

Lees meer….

Share this post